Persborg

AktuelltVad är väl ett lokalt kulturhus utan lokal konst? Ingenting!

Under fyra lördagar bjuder vi nu in till lika många workshops för att fylla fyra stora skyltfönster på Kirsebergs fritids- och kulturhus med konst!

Alla får vara med och det kostar ingenting!


Varje lördag har ett nytt tema och nya tekniker: - 1 oktober: Linocut/gips - 8 oktober: Modellering - 15 oktober: Kollage - 22 oktober: Bokbindning


Anmäl dig till ett tillfälle eller alla. Först till kvarn!


Ledare för workshopsen är Marty Francis Repka. Spana in dens konst på Instagram: Martyfrancis_art .


Anmälan görs till: Ulrika.hybrant@malmo.se

Frågor? Slå en pling till Ulrika Hybrant: 0768-141868


VÄLKOMMEN!

Torben och Lotte ville göra något som skulle gynna Sofielund, men exakt vad tog tid att komma fram till. Men sedan i våras äger de ett hus på Idunsgatan som de hoppas ska fyllas av liv och som ska gynna lokalområdet.


Torben och Lotte Ohlander utanför fastigheten, som har blivit hem till en ukrainsk familj och några volontärer.


Längs cykelvägen mellan Södervärn och Seved står ett stort tegelhus, där det har funnits allt från vandrarhem och vårdboende till glasmästare. Sedan en tid tillbaka har det stått tomt, men sedan Torben och Lotte Ohlander köpte huset i våras har det sakta men säkert börjat fyllas av liv igen.


Fastighetsaffären var en långdragen procedur, och till en början tvekade de på om de verkligen skulle köpa huset – som då hade stått och fått förfalla under de senaste åren.


– Huset heter Ödet 10 i fastighetsbeteckningen, berättar Lotte.


– Det var det som avgjorde när vi tvekade, fyller Torben i.


Tanken med huset var aldrig att de själva skulle bo i det, istället vill de hyra ut delar av det som bostäder och de andra delarna hoppas de ska kunna användas av t.ex. föreningar och lokala aktörer. För målet är att huset ska gynna lokalområdet och de som bor där.


– Man vill göra en insats i samhället. Det finns ett hav av saker man kan göra, så det känns skönt att göra något konkret, säger Lotte.


I dagsläget hyr de ut en del av huset till en ukrainsk familj, och i en annan del bor volontärer från STPLN. De andra delarna av fastigheten är inte färdigställda ännu, som det stora garaget och förrådsutrymmet och de två rummen som vetter ut mot Idunsgatan, som de hoppas ska kunna inhysa någon form av verksamhet.


En stor glasetsning på uterummet skvallrar om husets historia och glasmästaren som ägde huset för många år sedan.


– Alla våra vänner sa “varför ska ni köpa detta” när de såg skicket på det, säger Lotte.


Men idag är de glada att de gjorde det, och de hoppas att det ska bli det livslånga projekt som de drömt om – och såklart att de ska hitta verksamheter att samarbeta med som på ett eller annat sätt gynnar södra Sofielund. Men det är inte helt enkelt, säger Torben, och därför vill de nu komma i kontakt med lokala aktörer och eldsjälar som vill vara med och utveckla fastigheten:


– Man vill göra något som gynnar området, men exakt vad är det? Det är svårt att veta.


Har du en idé på vad man kan göra i huset? Eller har du en förening eller kreativ verksamhet som behöver någonstans att vara? Hör av dig till oss på ideer@malmotillsammans.se , så förmedlar vi kontakt till Torben och Lotte!VAD VILL DU GÖRA PÅ KIRSEBERGS FRITIDS- OCH KULTURHUS?


Under hösten genomför Malmö Tillsammans och Kirsebergs fritids- och kulturhus en husbudget. Med 100 000 kronor i potten får boende, verksamma och aktiva i området vara med och bestämma vad de vill göra eller arrangera på fritids- och kulturhuset.


Husbudget är en slags medborgarbudget i liten skala - ett sätt att öka medborgares inflytande och deltagande i stadsutvecklingen och att demokratisera beslutsfattande och andra processer.

Viktiga datum för husbudgeten

22 september - vi lanserar husbudgeten i samband med ett Town Hall på biblioteket (läs mer nedan) och öppnar därmed också förslagsinlämingen

5 oktober - utveckla och lämna in dina förslag

24 oktober - förslagsinlämningen stänger

30 oktober - omröstningen öppnar

15 november - omröstningen stänger


Därefter genomförs de förslag som fick flest röster!

!! TOWN HALL 22 september !! Kulturhuvudstad 2029 och Husbudget – delta i den lokala utvecklingen.

Kl 18-19 på biblioteket.


Malmö är en stad under ständig utveckling – och nu bjuds du in att delta i, och påverka, den utvecklingen. Hur vill du att Malmö ska utvecklas – både på lång och kort sikt? På detta Town Hall den 22 september presenterar vi två spännande processer där Malmöbornas vilja, ambitioner och engagemang är det centrala – ansökan om kulturhuvudstad 2029 samt Husbudget på Kirseberg, där invånare får bestämma hur 100 000 kronor ska användas.

År 2029 har Malmö chans att bli europeisk kulturhuvudstad. På detta Town Hall får du veta mer om processen med ansökan och du får tillfälle att ställa frågor. Men framför allt får du veta mer om vad ansökan innebär rent konkret – inte bara år 2029 utan redan nu – och hur du kan vara med och bidra. Din medverkan och engagemang är en viktig förutsättning för att vi ska lyckas med detta ambitiösa projekt.

2029 kan kännas avlägset – men oavsett om Malmö blir kulturhuvudstad eller inte är det en chans för dig som medborgare att engagera dig i den lokala utvecklingen. Därför presenteras också Malmö Tillsammans process “Husbudget på Kirsebergs fritids– och kulturhus” under detta Town Hall – en process där boende och aktiva på Kirseberg bjuds in för att bestämma hur 100 000 kronor ska användas. Så kicka igång fantasin och kreativiteten – vad vill just du eller den verksamhet som du representerar göra på fritids– och kulturhuset i höst/vinter?

Husbudgeten genomförs av samverkansprojektet Malmö Tillsammans i samarbete med Kirsebergs fritids– och kulturhus.

Varmt välkommen för att få mer information om både kulturhuvudstadsansökan och Husbudgeten. Du kan också lämna dina förslag för husbudgeten på plats!

Tillsammans skapar vi en stadsutvecklingsprocess där hela staden deltar och där alla sektorer och medborgare kommer samman!

!! UTVECKLA OCH LÄMNA FÖRSLAG 5 oktober !! Drop-in på Kirsebergs bibliotek mellan kl 16 och 19 för att utveckla och lämna dina förslag för husbudgeten.


Plattformen lanseras inom kort - tills dess, fundera på vad just du vill göra på Kirsebergs fritids- och kulturhus! Hur kan du bidra till den lokala utvecklingen? Vill du arrangera fotbollsturnering, ha en konsert, fixa till på utsidan av huset eller inreda en replokal? Inga drömmar är för små eller stora!