top of page

Studion ska ge Sofielunds ungdomar en meningsfull fritid

Nästan två år tog det innan idén om en studio på Sofielund blev verklighet. Idag håller Rania, Heba och Mrhaf öppet på Arena 305 på tisdagskvällar – dit ungdomar från området är välkomna för att umgås och spela in musik.


Mrhaf, Rania och Heba i studion där de tar emot ungdomar som vill spela in musik.I september förra året deltog Heba och Rania i Malmö Tillsammans “Elevator pitch” på Naturmolnet. Deras idé var att starta en studio för ungdomar på Sofielund – en idé som grundar sig i en kartläggning som de gjorde i samband med sommarjobb hos TIF, Tillsammans i Förening. Kartläggningen visade ett stort behov av mötesplatser för ungdomar på Sofielund.

– Det var en äldre kille som bott i området länge. Han sa att våra ungdomar behöver något att göra på sin fritid – så öppna en studio åt dem, berättar Rania.

– Idén började som ett projekt sista veckan på sommarjobbet. Projektet skulle bli klart då, men vi höll på med det lite längre, fortsätter Heba.

Efter pitchen erbjöds Heba och Rania stöd av Malmö Tillsammans gräsrotsinkubator, Idétorget, i form av ett bollplank, kontakter och annat.

– De har varit med hela vägen, säger Rania.


Arena 305 är vanligtvis bara öppet för medlemmar, men för att vara med på gängets tisdagsträffar behövs inget medlemskap.


Genom inkubatorn, och samarbetet med TIF, fick Heba och Rania träffa Malmö stads kulturdirektör.


– Det var där bollen började rulla, säger Rania.

Först var tanken att starta en helt egen studio, men det skulle kosta för mycket pengar och kändes för svårt. Så förslaget blev att flytta in på Arena 305, där det redan finns flera musikstudios och dessutom personal som kan mixa musik.

– Det kändes jättelångt borta att vi ens skulle komma dit vi är idag, vi har hållit på med det här sen 2020, säger Rania.

I samband med att de skulle flytta in på Arena 305 erbjöds Mrhaf, som också är aktiv inom TIF, att hoppa på projektet. I mars blev de tre anställda av Malmö stads kulturförvaltning som ungdomsambassadörer, för att hålla i tisdagsträffar dit ungdomar från Sofielund är välkomna för att umgås och spela in i studion.

– Vi har haft olika tider, nu har vi 17.30 till 20 på tisdagar för alla mellan 15 och 25 år. Man behöver inte vara medlem på Arena 305. Man bokar en studio och sen får de komma och gå som de vill, och så har vi häng i cafeterian med där man kan spela kort eller umgås med vänner, säger Mrhaf.

Alla tre tycker mycket om musik, men de gör inte musik själva. Studion handlar mer om att erbjuda andra ungdomar en meningsfull fritidsaktivitet.

– Vi vill att de ska känna att de har en plats att gå till, där de kan känna sig hemma och trygga utan press. Man kan komma hit och bara umgås och ta det lugnt. Det är väldigt viktigt för våra ungdomar, de yngre och våra syskon – det vi inte hade när vi växte upp ska de få nu, säger Rania.


Studion är fullt utrustad med alla instrument, en kraftfull dator att mixa på och ett ljudisolerat sångbås.

Comments


bottom of page