top of page

Sara och Anisa samlar Sofielunds tjejer: “Nu är de självsäkra, de vet vad de vill“

I september förra året deltog Sara Culum och Anisa Abdillahi i Malmö Tillsammans “elevator pitch“ - och vann. Sedan dess har de fått stöd för att utveckla sin förening Time4Girls.

Det har gått bra för oss, säger Anisa.


Här i Fryshusets lokaler träffas tjejerna varje fredag.


Sara och Anisa grundade föreningen Time4Girls, T4G, efter att de gjort en kartläggning i Sofielund, som visade att unga tjejer saknar en mötesplats. Sagt och gjort - de drog igång med hjälp av TiF, Tillsammans i Förening, och i dagsläget, drygt två år efter starten, är det ett tjugotal tjejer mellan 13 och 19 år som regelbundet träffas.


När Malmö Tillsammans ställde upp sin idéhiss på Öppna Sofielund i september förra året hade Sara och Anisa egentligen inte tänkt vara med.


– Vi blev inspirerade av andra som deltog i pitchen. Vi skulle kolla på dem, men då tänkte vi att det är värt att försöka lyfta fram vår del också, med vad vi vill utveckla men också vad vi redan håller på med, berättar Sara.


– Vi blev lyckliga vinnare, fortsätter hon.


Efter att de fick ta emot utmärkelsen bästa pitchen har de fått stöd av Malmö Tillsammans och TiF, både i form av ett ekonomiskt stöd men också hjälp med att hitta lokal och utveckla verksamheten.


När Malmö Tillsammans hälsar på T4G:s fredagsträff har det gått några månader sedan de flyttade in i Fryshusets lokaler på Seved.


– Vi har fått stöd från flera olika organisationer, så det har gått bra för oss, säger Anisa.


Den här fredagen sitter runt 10 tjejer och väntar på att få börja baka, som är kvällens aktivitet. Sara och Anisa berättar att det alltid är deltagarna som bestämmer vad de ska göra på träffarna, och att det kan vara allt från att baka, bowla, gå på föreläsning eller studiebesök.


– De gör inte så mycket efter skolan, det är bara att vara hemma. Så vi tänkte varför inte göra något de tycker är kul, säger Anisa.


Syftet med T4G är också att tjejerna ska få en trygg mötesplats, en meningsfull fritid och få växa som personer.


– Det har gett dem mycket faktiskt. Nu är de självsäkra, de vet vad de vill och står upp för sig själva, säger Anisa.


Se en film om Sara och Anisa nedan:Comments


bottom of page