top of page

Möt idéägaren: vill starta ett nätverk som hjälper unga, utrikesfödda kvinnor

Lavinia Apicella vill starta det nätverk som många unga, utrikesfödda kvinnor saknar för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden.


Lavinia Apicella hoppas att nätverket ska bryta barriärer mellan olika grupper av unga kvinnor i Malmö.


När Lavinia Apicella försökte ta sig in på arbetsmarknaden insåg hon hur svårt det kan vara för unga utrikesfödda kvinnor. Därför beslutade hon sig för att starta ett nätverk för kvinnor mellan 18 och 35 år, med fokus på mentorskap och arbetsmarknadsfrågor. Nu utvecklar hon, tillsammans med Louise Fredin, sin idé med stöd av Malmö Tillsammans inkubator.


Vi ställde några frågor till Lavinia!


Vem är du och vad är din idé?

- Jag heter Lavinia Apicella, är 25 år och bor i Malmö sedan två år. Jag jobbar som EU-projektledare på SwIdeas. Min idé är att skapa ett nätverk för unga kvinnor mellan 18–35 år, där arbetsmarknadsfrågor diskuteras, till exempel hur man kommer in på arbetsmarknaden, vilka möjligheter det finns och hur man tar de första stegen in.


Nätverket ska bestå av två målgrupper – unga kvinnor, speciellt utrikesfödda, som saknar nätverk och erfarenhet av arbetsmarknaden, samt unga kvinnor som är etablerade på arbetsmarknaden, har erfarenhet och ett nätverk som de är villiga att dela med sig.


Tanken är att nätverket ska vara ett stödsystem för alla unga kvinnor i Malmö, som vill hjälpa varandra på ett praktiskt sätt och som behöver råd, mentorskap, och individuell vägledning. Jag och Louise Fredin, som jag utvecklar idén med, vill att nätverket ska bryta barriärer mellan olika grupper av unga kvinnor i Malmö och ska främja både interkulturellt utbyte av kunskap och arbetsrelaterade kompetenser.


Vad inspirerade dig till att ta steget vidare med din idé?

- Både jag och Louise fick inspiration av våra egna erfarenheter, som unga kvinnor i Malmö på väg in till våra första jobb. Min personliga erfarenhet av att vara en ung kvinna, utrikesfödd, på väg att komma in på arbetsmarknaden i Sverige fick mig att fundera över de hinder och möjligheter som finns för unga kvinnor generellt i Malmö. Genom mitt jobb, och mina kontakter, har jag under det senaste året mött många unga kvinnor som har haft det tufft, känt sig isolerade, eller vilsna på grund av att de inte kunde hitta sin plats i samhället, och specifikt på arbetsmarknaden. Därför hoppas vi att nätverket ska kunna vara ett sätt att bryta isolering och föra unga kvinnor närmare varandra.


Jag blev så glad när jag läste om Malmö Tillsammans och Idétorget som stöttar lokala idéer!


Vad hade hjälpt dig att komma ännu längre med din idé?

- För att komma ännu längre hade vi behövt bredda vårt nätverk och se till att vi når ut till målgruppen som skulle vilja delta i initiativet, samtidigt som vi bygger på våra kompetenser och hittar stöd för de nästa stegen.


Har du också en idé som du vill ha stöd för att förverkliga? Gör som Lavinia – hör av dig till oss genom att skicka ett mejl till ideer@malmotillsammans.se.

bottom of page