top of page

Lär känna Drevet!

... som Malmö Tillsammans jobbar med för att testa lokal valuta på Kirseberg!

Prototyp av en lokal valuta och bild från testet av valutan på Föreningscenter Nobel 21.


Kooperativet Drevet startade 2015, med en utbildning i hantverk för ensamkommande, som fick lära sig om cykelmekanik, snickeri och metallarbete. Sedan dess har de utökat verksamheten och idag jobbar de bland annat med att utveckla delningstjänster i det nya området Sege Park, och med Malmö Tillsammans för att testa lokal valuta på Kirseberg och Östervärn.


– Det visade sig när vi träffade Malmö Tillsammans att det finns mycket synergier och att

vi jobbar mot liknande mål, säger Jesper Berséus som är verksamhetsutvecklare på Drevet.


– Vi ska vara med och testa lokal valuta på Östervärn för att ta reda på om det går att

implementera i Sege Park eller Kirseberg, säger han.


Som ett första steg i processen med en lokal valuta utfördes ett test på Föreningscenter Nobel 21. Två restauranger, ett café och en affär byggdes upp och deltagarna fick en summa "pengar" som sedan fick spenderas var de ville. Tanken med experimentet var att följa pengarna och se hur många gånger de användes inom området.


– Testet var väldigt positivt och vi fick en bra idé om flödet och potentiella trösklar att

ta oss förbi. Vi fick, inte minst, en inblick i vad som är viktigt för användarna av valutan. Nästa steg är att testa tillsammans med någon av verksamheterna i Östervärn för att även kunna se till deras behov, säger Jesper Berséus.


Lokal valuta är en av många metoder för att stärka den lokala ekonomin och få de boende att bli mer engagerade i sitt område. Det är två frågor som Drevet även jobbar med i det nya området Sege Park, fast där rör det sig om att utveckla och driva konceptet för delningstjänster och mobilitetstjänster för de boende.

– Jag gillar medborgardriven stadsutveckling väldigt mycket. Det är viktigt att de som ska bo i området är med i tankegångarna och besluten kring vilka delningstjänster som ska finnas, säger Jesper Berséus.


Följ oss för att inte missa några uppdateringar om utvecklingen av lokal valuta på Östervärn! Här kan du se en film om Sege Park!

Comments


bottom of page